Maden Sektörleri için

Yaygın Kullanılan Greslerin Özellikleri ve Karşılaştırılması.

Kalsiyum sülfonat kompleks gresler, kalsit parçaların jelleşmesi ile meydana gelir. Adını aldığı kalsiyum sülfonat, bu gresin temelini oluşturur.

Kalsiyum sülfonat kompleks gres, normal petrol bazlı greslerin özellikleri ile karşılaştırıldığında daha düşük sürtünme, daha yüksek yük taşıma ve geniş çalışma sıcaklık aralıkları ile uzun süreli çalışma performansı sunar. Çok düşük veya çok yüksek sıcaklıklarda bile üstün performansını sürdürür.

Kalsiyum sülfonat kompleks gres, sulu ve tuzlu sulu ortamlarda pasa karşı mükemmel performans sağlar. Sülfonat’ın pas önleyiciliği sayesinde oksidasyon ve pas oluşumunu engeller. Düşük sıcaklık torklarına karşı üstün performans sergiler.

Dünya’da otorite olan Ulusal Yağlama Yağı Enstitüsü (NLGI), üreticiler için belirlediği standartlar dahilinde; geniş çalışma aralığında, tüm ortam streslerinde en iyi performansı kalsiyum sülfonat kompleks greslerin verdiğini ifade etmektedir.

Laboratuvar verilerinde maksimum değerlere sahip olan kalsiyum sülfonat kompleks gresler, uygulandıkları ortamlarda daha uzun süre yağlama imkânı sunarak, daha az yağ tüketimi sağlar. Yıllık bazda daha az atık yağ oluştururlar. Duruş maliyetlerinin önemini bilerek; üstün mekanik kararlılığı sayesinde sistem daha az stres altında çalışır, plansız duruşlara sebep olmazlar!

EP greslerin kullanımına ihtiyaç duyulan tüm noktalarda, 4 kat daha fazla performans sağlar:

  • İş makinaları, ekskavatörler,
  • Maden endüstrisinde yüksek tork, yüksek sıcaklık, titreşim ve darbeli yüklerin olduğu kırıcılarda (Çeneli Kırıcılar, Darbeli Kırıcılar, Dik Milli, Konik ve Sekonder)
  • Zor koşullarda çalışan titreşime, toza ve suya maruz kalan eleklerde
  • Bantlı konveyor yataklarında
  • Su ve sıcaklığa maruz kalan tamburlarda

Lityum kompleks gresler genellikle yüksek dayanım, yüksek sıcaklık ve su geçirmezlik özelliklerine sahip olarak ifade edilir. Aşırı basınç, aşınma önleyici, pas – korozyon önleyici gibi diğer performans katkılarına ihtiyaç duyarlar ve uygulanacağı sektöre, prosese göre katkı maddeleri ilave edilir.

Bu durum normal gibi görünse de tesisteki birden çok yağlama noktasına farklı gres çeşitlerinin uygulanması gereksinimini doğurur.

Örneğin; konveyör vb. noktalara EP gres, titreşimli noktalara kuru yağlayıcılı lityum gres, basınç altındaki sistemler için yüksek EP katkılı gres gibi. Bu durum maden ve diğer ağır sanayi sektörleri için yorucu bir aksiyona sebep olur.

Kalsiyum sülfonat gresleri ise ikili karşılaştırmada karşımıza şu sonucu verir:

Kalsiyum sülfonat kompleks gresler bu katkılara ihtiyaç duymadan tüm gereksinimleri karşılamaktadır. Yüksek sıcaklık ve basınçta; kalsiyum sülfonat kompleks ürünlerdeki üstün mekanik kayma ve çalışma sırasındaki veriler, lityum kompleks greslere oranla daha az erime ve damlama gösterir. Yüksek sıcaklıkta kalsiyum sülfonat kompleksler daha iyi bir üründür. Çünkü bu greslerin erime ve damlama noktaları daha yüksektir (>300o C). Kalsiyum sülfonat kalınlaştırıcılar doğası gereği EP (aşırı basınç) ve AW (aşınma önleyici) özelliği sayesinde ağır sanayi proseslerinde güvenle kullanılmakta, yoğun olarak tercih edilmektedir

okumaya devam edin

Benzer Yazılar

  • Categories: Des, Gresler, Madeni Yağlar
    Devamı
  • Categories: Des, Gresler, Madeni Yağlar
    Devamı
  • Categories: Des, Gresler, Madeni Yağlar
    Devamı