Euro Newsport Dergisi

Sektörümüz Hakkında Derin Söyleşimiz

Madeni yağ sektörüne farklı bir soluk getiren Des Madeni Yağlar İthalat İhracat San. Tic. Ltd. Şti, verimliliği öne çıkararak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yerli ve milli olma misyonu ile yolculuklarına başladıklarını ifade eden Des Madeni Yağlar Yönetim Kurulu Başkanı Emre Sağlanmak, yakın bir gelecekte de uluslararası arenada boy göstereceklerini belirtti.

Bize işletmenizden bahseder misiniz?

Des Madeni Yağlar İthalat İhracat San. Tic. Ltd. Şti, ta-mamen kendi alanına has metrikler içeren istatistiklerle ve yaygın olan verimsizliği ortadan kaldırma amacıyla kurulmuş bir şirkettir. Uzmanlık alanımız endüstriyel alandaki gresler ve diğer yağlayıcılardır.

Kuruluş amacınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

Uzmanlık alanımız endüstrilere yönelik gresler ve yağlama maddeleridir.

Bizler ülkemizde üretimi mümkün olmayan ve çeşitli şirketler aracılığı ile ithal edilen, dolayısıyla tüketicisine pahalıya mâl olan özel yağlama maddelerini ülkemizde üretiyoruz. Böylelikle hem yerli ve milli ürün misyonumuzu tamamlıyor, hem de doğru fiyatla ürünü tüketicisine ulaştırma gücü elde etmiş oluyoruz. Ayrıca satış hiyerarşimizde bayi/distribütör gibi bir satış katmanı olmadığından müşterilerimiz hem doğru fiyatla hem de zaman kaybetmeden ürün ve hizmetlerimizden faydalanıyor.

Amaçlarınız doğrultusunda ortaya koyduğunuz farklılıklar ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Öncelikle geleneksel yollarla satış yapan, raflarında yağ-lama maddeleri barındıran ticari yapılardan çok net bir şekilde farklıyız: Teknik ve sektörel hizmet… Önceliğimiz satış yapmak değildir. Bizler, müşterilerimizin makine ve ekipmanlarına özel madeni yağ çözümleri üretiriz.

Özel madeni yağ çözümleriz ile ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz?

Bizler, uzman ekiplerimizle işletmelerde bulunan proseslerin tribolojikal verilerini yerinde analiz ederek, doğru yağlayıcılar ile işletmelere:

  • İşçilik anlamında zaman anlamında tasarruf sağlıyor,
  • Üretimin yanlış yağlama nedeniyle plansız duruşların önüne geçiyor,
  • Makine ekipman ömürlerini uzatarak yıllık giderleri minimize ediyor,
    Yağlama periyotları uzatarak ekstra performans sağlayarak, işletmenize fayda/maliyet noktasında da katkılar sağlıyoruz.

Aktardığınız konuyu bir örnek ile aktarmanız mümkün mü?

Madencilik sektöründe yer alan bir kırma eleme tesisini ele alalım. Tesisin en önemli prosesleri kırıcılar, elekler, tamburlar, iş makineleri ve mobil gruplardır. Buralarda genel yağlayıcılarla günlük yağlama yapılır. (EP2 olarak bilinen Lityum greslerdir.) Sık yağlama yapılmasına rağmen tribolojiye uygun olmayan gresler rulmanlarda ısınmaya, buna paralel olarak aşınmalara neden olmaktadır. Ardından gelen plansız duruşlar, üretim kayıplarına yol açacağı gibi makine-ekipman giderleri oluşturacak ve işletmelere ciddi maliyetler oluşturmaktadır. Daha önceden elde ettiğimiz verilere göre ifade ediyorum; operasyona özel olarak önereceğimiz önerilerle kırıcı ve elek rulmanlarında yağlama sürelerini 8 saatten 72 saate kadar çıkarabiliyoruz. Bu da kendi alanında adeta bir devrim sayılabilir. Maliyet anlamında ise 3 varil tüketimi olan bir işletmenin tüketimi 1 varile kadar düşmüş oluyor.

İşçilik ve zaman anlamında sağlayacağımız faydanın dışında makine ekipmanlarının ömürlerini uzatarak fayda sağlıyoruz. Dönemin sonunda değerlendirme yapıldığında aylık ve yıllık bazda işletmelere ciddi bir ekonomik katkı sağlıyoruz, ki bu da bizim varlık nedenimizdir.

Madencilik alanında gres ve yağlamanın önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gerek yeraltı gerek yer üstünde çıkarılan cevher ne olursa olsun, kullanılan ekipman ve makine parkurları, mobil ve iş makineleri madencilik sektörünün kısacası tüm ekipmanları çok değerlidir. Her biri milli servettir. Önce konuyu bu şekilde değerlendirmek gerekir. Yanlış tercih edilen yağlayıcılar proseslere ve işletmelere zarar vermekte, günümüzde özellikle artan maliyetler için önem teşkil etmektedir.

Deneyimlerinizden yola çıkarak madencilik sektörüne önerilerinizi alabilir miyiz?

Sektörde kullanılan ekipmanların neredeyse tamamı ithal olduğundan pahalıya elde ediliyor. Fiyat artışlarıyla birlikte giderleri de günden güne artıyor. İşletmeler için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunun daha da farkında olmamız lazım. Artık sektör fark etmeksizin bilimsel verilere dayalı olarak çalışmalı, daha detaylı hesaplar yapmalı ve tamamen verimlilik peşinde koşmalıyız…

Bu bağlamda istatistik ve metrikler işimizi kolaylaştırıyor. Türkiye’nin her bir noktasında ziyaret ettiğimiz tüm işletmelerin makine parkurları ve tüm tribolojilerini analiz ederek işletmelere doğru yağlayıcı çözümleri üretiyoruz. Analiz edilerek tespit edilen gres ve yağlayıcılar ile ücretsiz deneme süreçlerini başlatıyoruz. Makine ekipmanlarında yaptığımız denemeler sonucu yağlama süreleri, tüketimleri ve diğer verileri işletmelere raporlar halinde sunuyoruz. Üstelik bu hizmetimiz de ücretsizdir.

Hizmet verdiğimiz tüm iş ortaklarımızın uygun gördükleri personellerine vereceğimiz yine ücretsiz eğitimlerle işletmelere katkı sağlıyoruz.

Madencilik sektörü dışında hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm hizmetleri madencilik sektörü dışında Demir-Çelik, Denizcilik ve Liman, Tekstil, Enerji, Beton ve Çimento, Gıda ve İlaç, Otomotiv, Ağaç-Kağıt, Metal sektörlerinde hizmet veriyoruz.

Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?

Şu an için sadece yurt içine hizmet vermekteyiz.

Bize yeni ürünleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Madencilik sektörünün zorlu ortam koşulları için; sıcaklık, vibrasyon, ani yükler, su, toz gibi ortam koşullarını etkileyen ve makine ekipmanları için önerdiğimiz yeni nesil KALSİYUM SÜLFONAT KOMPLEKS gresimiz sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Hedefleriniz ve gelecek planlamalarınız ile ilgili bilgi verir misiniz?

Ülkemizin madencilik alanında faaliyet gösteren tüm firmalarına temas ederek, madencilik sektöründe yeni gelişen yağlayıcıları endüstriyle buluşturarak işletme maliyetlerini iyileştirmek en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Gelecek için iki temel gündemimiz vardır: Biri ihracat, bir diğeri de gelişen teknolojinin süreklilikle sektörümüze uyarlanması… Ülkemiz sınırları içerisinde üreten, katma değer sağlayabileceğimiz her noktada adımızın geçmesini istiyoruz. Bu yayılım ve istikrar süreci süreklilik arz edecektir. Biz onlarca yıl sonra bile ülkemizi gündemimizde tutacağız. Bununla birlikte 2025 yılı itibariyle markamızı ve hizmet ayrıcalıklarımızı ihracat boyutuna taşımak için çalışmalara başladık.

İkinci temel gündemimiz, ürün ve hizmet gamındaki genişlemedir. Bu bağlamda gelişen teknolojinin getirdiği faydaları Ar-Ge süreçlerimizle gres ve yağlayıcı endüstrisine kazandırmak, bir bütün olarak baktığımızda sağlanan faydaların yine işletmelere ve çevreye fayda olarak dönmesidir.

Pdf Link: https://www.desmadeniyaglar.com/download/euronews-des.pdf